Rasmus Dahlstedt

Actor - Writer - Director

James Bond är sannolikt en intressantare roll än bondbrud eller adelsdam. Men vi får heller inte glömma Fattig Bonddräng. Som står på samhällsbrandstegens™ lägsta pinne och försöker släcka den eld som nyss härjat hans hö och hässjor.

https://www.svt.se/kultur/film/pierce-brosnan-har-svart-att-se-en-kvinnlig-bond

Är det klimaträtt att kräva klimatkompensation?

https://www.dn.se/nyheter/sverige/linus-25-begar-kompensation-fran-hyresvard-det-ar-over-30-grader-pa-dagtid/

Efter att en granne hört av sig för att meddela att det ryker från sommarstugan i Ljusdal kör han de sju kilometerna från affären i ilfart. Befarar att hela huset står i lågor. När han kommer fram har köket fattat eld. I sista stund får han upp brandväggen.

Om Stefan Löfvén någon gång ska hålla ett brandtal kan nu vara en lämplig tidpunkt.

Nyordslistan 2018 (1): Brandskratta™

Att vid åsynen av brinnande bilar eller skogsbränder som okontrollerat sprider sig nervöst skratta.

Wimbledon.

Att brevledes skicka avföring, är det att shitposta?

Elon Svartmusk.

Under fotbolls-VM har många nättroll kunnat gömma sig i de ryska arenornas finmaskiga målburar. Andra har kamouflerat sig som bolltrollare. Fram i ljuset träder de nu, likt länge eftersökta lagb(r)ytare. Mötande öga mot öga värmeböljans pardonlösa sol. Sprickfärdiga.

Frankrike har sin försvarsbjässe Raphaël Varane att tacka för att laget vinner fotbolls-VM 2018. Ingen annan spelare i turneringen stoppade lika framgångsrikt slaganfall.

Hur länge VAR-ar fotbollen?

Som före detta fotbollsmålvakt kan jag inte låta bli att med jämna mellanrum tjusas av det gröna fältets schack. Sisådär vart fjärde år väcks entusiasmen till liv. Det faktum att intresset för fotbollen kan vidmakthållas även mellan mästerskapen, har det att göra med sportens konservativa drag, dess charmiga godtycklighet och märkvärdiga förhållande till tiden? Nittio minuter är aldrig just nittio minuter. Inom rektangeln blir vi varse tidens relativa karaktär. Med hjälp av den nya tekniken kan de avgörande situationerna fås att vara längre. Tiden står plötsligt stilla. Utan att klockan för den skull stannar. Det paradoxala i den moderna fotbollens väsen. Viljan att kontrollera med alla till buds stående medel. Stoppade han bollen med handen? Ska ett gult kort utdelas? Bör målet godkännas? Samtidigt kan det ta en spelare som byts ut, i synnerhet om det görs i ett sent skede och det ligger i hans intresse att fördröja spelet, en minut att komma av planen. Trots att denne mittfältare vid sunda vätskor springer 100 meter på 10,7 sekunder. En målvakt kan sinka en inspark in absurdum. Det börjar divideras om den korrekta positionen för ett helt spänningslöst inkast. Får det lag som i slutminuterna leder hörna kan osäkerheten om vem som ska slå den gå mot oändligheten. En krampkännings utmätta tid är underbart variabel. Bollen är måhända rund, liksom urtavlan. Men fotbollen är mer än yta, plan och kropp. Det finns fler än tre dimensioner. Målet tycks vara i en annan sfär. Där riten är viktigast. Och spelet för galleriet. Ambitionen att skapa millimeterrättvisa får inte gå för långt. Effektiv tid vore för prosaiskt. Det slutgiltiga beviset ges av offside-regeln. Svårtillämpad och med talrika undantag överlever denna sällsynt trubbiga anordning ändå. Genom seklerna upprätthålls framgångsrikt illusionen av oväld.

Den ryske teaterteoretikern Konstantin Stanislavskij myntade begreppet ”magiskt om”. Det förefaller lika användbart på bollplanen. Som ju också är en scen där alla, Neymar inräknad, är ”merely players”. Utan alla arbiträra avblåsningar och feldömda frisparkar, utan den osäkerhet om vad som egentligen hände och undran över vad som borde ha varit, hur skulle en bro över till nästa VM-slutspel kunna slås? Nittio minuter, en approximation. Så måste det vara. ”Var det verkligen offside?” Den tanken hejdar oss, och det är den som gör eländighetens liv så långt. Och fotbollens.

Likheten mellan Nationella insatsstyrkan och belgaren Thomas Meunier: Båda är bra på ett tillslag.

Hanna Marklund, norrländsk fotbollskommentator på TV4, visar på användbarheten av verbet ”he”. Efter He-Man och ett oräkneligt antal andra He-Män är en He-Kvinnas ankomst efterlängtad.

Idag intervjuas jag av Nyheter Idag.

https://nyheteridag.se/jag-tvingas-bli-politisk-mot-min-vilja-skadespelaren-rasmus-dahlstedt-gor-pjas-med-jens-ganman/

Hellre Visby än tät ort.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mellan Almedalsveckan och Stockholmsveckan hämtar det lilla samhället andan. Affärsidkarna sörjer den sjunkande omsättningen. Förhoppningsvis kan dock även dessa se ett oskattbart värde i att slippa dumdrygheten och tomma rosévinsboxar i gränderna.

 

Hur kan utvecklingen i matchen Kroatien – England förklaras? Min tes är att den kroatiske mittfältaren Ivan Rakitić i första halvlek trodde sig lida av rakitis. Farhågan att han drabbats av engelska sjukan släpper i halvtid efter samtal med en inkännande materialförvaltare och den lyckade injektionen av placebo-D-vitamin.

Grind-Zlatan.

Den som försöker dra växlar på Isabella Lövins mans pickup bör känna till att fordonet har automatlåda.

Kroatien besegrar England. Den sunda nationalismen och rättmätiga vreden triumferar över kvalmigt kolonialtänkande och knektfasoner.

Hur förvaltar Sterling sitt pund? Vad bör en sådan talent avkasta?

#VM2018
#Bibeln

Detta måste bero på att ”Kärlek på lasarett” inte längre spelas i högtalarna på sjukhuset. En uppsättning av ”Dreibroschenoper” på Estrad som plåster på såren? Lite som Noréns ”Sju tre”. Valfri skalpell i rollen som Mackie Kniven om det är lågbudget. Annars kan den figuren säkert rekryteras i grannskapet.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6995964

Att Sverige inte lyckades bättre i fotbolls-VM kan ha att göra med att spelarna efter Magdalena Ribbings tragiska bortgång i höstas inte hade någon att fråga om etikettregler. Nu visste man inte vem som skulle bjudas på målkalaset.

Är bröstmjölk mindre rasistisk än annan mjölk? Om en vit kvinna bjuder främlingar på White Russian-shots gjorda på egen bröstmjölk, neutraliseras då den i utgångsläget felvärdegrundade, toxiska cocktailen? Bör drinkblanderskan ses som främlingsfientlig eller progressiv?

Stensatt med goda föresatser.

Om Isabella Lövins man nattetid trafikerar förorten i sitt stadsjeepsliknande fordon torde viss risk för stenskott föreligga. Heter maken Sten är det etter värre. Skulle det annars så miljömedvetna statsrådet Lövin medfölja i bilen under en sådan färd är det möjligt att hon tillfälligt skräms mindre av klimathotet.

Min advokatvän berättar att under VM ökar antalet fotbollsmål. Intresset för straffrätt tilltar. I eftermiddags hade han blivit kontaktad av en målvakt i Malmö.

Magnus Uggla och Anna Serner nappar nog inte på det här erbjudandet.

Även du mitt språkrör

”Hur stora vi ska vara som människor” frågar sig Isabella Lövin i sitt Almedalstal. 177 cm? 68 kg? Att detta gynnar män och representanter för den kaukasiska rasen är uppenbart. Det var länge sen jag tog del av ett så oförtäckt sexistiskt och rasistiskt budskap.

Isabella Lövin vill införa plastskatt. Därifrån är steget till platt skatt inte långt.

Gotländsk sommarnatt.

Om den engelske förbundskaptenen Gareth Southgate av någon anledning befunnit sig i Visby hade han nog för att känna sig hemma sett matchen på en pub vid Söderport.

Brittsommaren kom tidigt i år.

Manfall är bästa genusförsvar.

Mötesfrihet.

Många lobbar i Almedalen. Färre stoppbollar.

”Framåt”, avslutar Annie Lööf sitt tal. Det står även på Center-supportrarnas t-shirts. Hur tänkte PR-byrån? Så här i VM-tider är väl för övrigt ”snett inåt bakåt” att föredra?

Annie Lööf i sitt Almedalstal: “Tänker du föra socialdemokratisk politik i fyra år till, Stefan Löfvén?” Är detta en bra fråga?

Thomas Gürs föreläsning i Visby stoppas effektivt. Domprosten sätter helt sonika igång klockringningen.

F8277CF2-D3BD-4D2C-94A6-E7AEE7B8099F

 

På knytkalaset i omklädningsrummet lär det bjudas på bacon och Columbi ägg.

Almedalsveckan. Visby Hamn. Det är då som det stora vemodet rullar in.

Hoppas ingen begår harakiri.

Gudrun Schyman försöker i Opinion Live beslå Ann Heberlein med bristande akribi. Schyman har visserligen inte läst boken ”Våldtäkt och kultur” men är missnöjd med dess referenser. En skulle gärna höra FI-ledarens omdöme om adjunkt Kawesas forskaretik?

https://www.svtplay.se/video/18352814/opinion-live/opinion-live-sasong-3-1-jul-20-00?start=auto

Märkligt att domaren inte beivrar de danska skallarna.

Är den spanske fotbollsspelaren Sergio Busquets mer svårläst än Ulysses av James Joyce?

Kan moderat-or bli moderator i Almedalen?

Edinson Cavanis lördagsfrukost bestod främst av baljväxter.

I dagens “Antipodden” samtalar jag och Paul Pascalau med Helene Bergman.

Fussballpoesie

Hinter gerade abgefallenen schwedischen Gardinen die lachenlosen Gesichter der Deutschen, die von den Strahlen der Fussballsonne nicht mehr zu erreichen sind.

Panama släppte in elva mål. Det kan inte finnas många näthatare i det laget.

Välkommen på världspremiär!

https://www.svd.se/julian-assanges-liv-blir-teater

Att Afghanistan inte är med i fotbolls-VM beror kanske på att landets ungdomsverksamheter prioriterar hazarspel.

På pizzerian får jag ingivelsen att välja en Mexicana. Är detta framför allt ett uttryck för: 1) Kulturell appropriering X) Dålig sportsmannaanda 2) Oral trumpism

I Jens Liljestrands Sverige hade Vilhelm Moberg nog varit en exilförfattare.

https://www.expressen.se/kultur/jens-liljestrand/utan-ratten-att-vara-illojal-mot-sverige-ar-vi-forlorade/

Start i Backe.

Man skulle kanske kunna rensa ut VAR? Eller göra som många svenska skribenter, använda VART istället.

https://www.svd.se/det-var-nara-ogat-portugal

Först Forward i Örebro. Därefter mittfältare i landslaget. Om man backar Durmaz ytterligare är kanske risken att han får en väl defensiv position i matchen mot Mexico?

De tyska anfallen mot Sverige var oförsvarliga.

Vid söndagsläsningen av de stora tidningarnas pappersupplagor har man att bläddra sig igenom många maKULaTUR-sidor.

Det fanns i matchen mellan Sverige och Tyskland långt fler vita spelare på planen. Ändå utvisades Boateng. Kan det ha varit så att domaren drog rasistkortet?

Inom fotbollen råder en oklar relation mellan brott och straff.

Saknar Visa i midsommartid. Det stora antalet Mastercard en klen tröst.

Märk väl hur den borne stilisten Martinson med sin avsiktliga särskrivning i den sista strofen lösgör juni från natten. Sublimt.

Juninatten

Nu går solen knappast ner,
bländar bara av sitt sken.
Skymningsbård blir gryningstimme
varken tidig eller sen.

Insjön håller kvällens ljus
glidande på vattenspegeln
eller vacklande på vågor
som långt innan de ha mörknat
spegla morgonsolens lågor.

Juni natt blir aldrig av,
liknar mest en daggig dag.
Slöjlikt lyfter sig dess skymning
och bärs bort på ljusa hav.

Harry Martinson

 

Nu har det vänt.

Borde inte IRA lätt besegra SPA? En hel armé ska väl vinna över en hälsoanläggning?

Den som turistar i Malmö bör känna till att de flesta sevärdheter ligger inom skotthåll.

Fejan på Fejan.

När fotbolls-VM är över lär kroaten Ivan Perišić återgå till sitt ordinarie Interface.

Söders Hjältar, del 39 – Audition.

Än slank hen ner i djuridiket.

Ibland är det forskande subjektet det intressantaste forskningsobjektet. Men tyvärr saknas då ofta förmågan till introspektion.

En levnadsteckning över den rumänske fotbollsikonen Gheorghe Hagi lär förestå. Det skulle kunna bli en hagiografi.

Storm i ett vattenglas.

Såväl människor som bilar kan drabbas av utbrändhet. Reaktionerna är i bägge fall ofta av psykofysisk karaktär. Symptomen visar sig tydligast på bilen.

Nyheter Idag är en av få tidningar som inte CHANG-serar.

https://nyheteridag.se/plus/intervju-med-jens-ganman-i-sveriges-radio-stoppades-mitt-i-sandning-helt-javla-rubbat/

Vissa namn injagar mer skräck än andra. Även om titeln inte verkar stämma.

Lena Andersson om de sköras frälse och ett universellt förnuft i förändring.

https://www.dn.se/ledare/kolumner/lena-andersson-i-det-nya-tankandet-deltar-de-skora-inte-i-sina-egna-liv/

I dagens “Antipodden” träffar jag och Paul Pascalau Ann Heberlein.

Brandkvinnor kan.

Sedan Prometeus stal elden har brand(sch)en varit ojämställd. Äntligen en pyrokvinna som tar för sig. Må detta bli den mest brännande valfrågan!

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6972705

Benchmark.

Somliga verkar hysa en längtan till landet som icke är. Om Edith Södergran fått uppleva detta hade hon nog känt ett behov av att klargöra att hon menade något annat.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/a2xM74

Utbults slingerbult.

För en refrängsångare som söker sin publik måste väl plenisalen betraktas som en hyfsad estrad?

https://nyheteridag.se/barn-av-saligheten-kristdemokrat-rostar-for-afghanamnestin-sjong-ut-i-riksdagen/

Tänk om den här personen trodde att han genom sitt agerande på Medborgarplatsen förbättrade sina chanser att bli svensk medborgare?

https://www.expressen.se/nyheter/ljog-om-sin-alder-fick-lagre-straff-for-knivattacken/?social=fb&utm_campaign=social_sharing&utm_medium=link&utm_source=facebook

Idag skriver jag på Ledarsidorna om kulturkritikens kräftgång.

https://ledarsidorna.se/2018/06/kultursidor-under-all-kritik/

Dagens “Antipodden” gästas av estradören Mattias Enn.

Då det i år är Bergman-jubileum planeras en nyfilmatisering av ”Tystnaden”. Nåddes nyss av nyheten att titelrollen kommer att spelas av den relativa doldisen Joakim Ruist.

”Det här uppstår på…vad heter det…intäktssidan hos staten. Det är alltså…vad heter det…inkomsterna”.

https://joakimruist.blogspot.com/2018/06/historiskt-rekord-i-tystnad.html?m=1

Sandro Scocco snubblar på två av vokabulärens grundbegrepp. Joakim Ruist (En viktig Ruist i debatten?!) kallar i sitt blogginlägg Scocco för låtsasforskare. Efter att ha sett Aktuellt igår är jag benägen att tro honom.

DN ställer grupper mot varandra.

https://www.dn.se/ekonomi/flyktinggrupper-har-olika-latt-att-fa-jobb/

Chatta, är det när man tjatar vid datorn?

I den moderna konstskolans utställningslokal finns det ingen teckning.

Att flytta en stad lär kräva planering och vansinne.

Hatet vinner terräng men i altargången segrar kärleken. Femkampen om kyrkan utvidgas. Och den lär inte bli modernare.

https://www.dn.se/debatt/hatet-vinner-terrang-nu-maste-politikerna-besinna-sig/

Full Blom i full blom.

Annie Lööfs hägringslika vision av nationen och oidiomatiska tal till densamma.

https://www.svtplay.se/video/18116887/tal-till-nationen-mitt-sverige-2028/tal-till-nationen-mitt-sverige-2028-annie-loof-c?start=auto&tab=2018

Om man ser någon falla från en balkong gör man väl bäst i att ringa hedersdoktorn?

Pappafeministens och mammafeministens uppfattningar verkar divergera. Vem kan en lita på? Jag anser att hjärnan bör avkönas. Mindre hjärna och mer hjärta i forskningen!

 

https://www.theguardian.com/books/2017/jan/18/testosterone-rex-review-cordelia-fine

 

Hederssak?

Marxism är ett anagram till SR-maxim.

Kriminalvårdens ambition måste vara att återfallsförbrytare får tillgång till sina stamceller.

Genusperspektiv på Londons tunnelbana.

Reser med Piccadilly Line. På väg till Cockfosters funderar jag på vad tunnelbanelinjens andra ändhållplats kan tänkas heta? Pussydisbenefits? Anländer omsider till Heathrow, en fullkomligt könlös flygplats. Känslor av genusorättvisa.

Mellan Hägg och Syrén.

I dagens “Antipodden” får jag och Paul Pascalau besök av journalisten och författaren Lars Åberg.

I domkapitlet tycker jag mig se en romanfigur.

« Older posts

© 2018 Rasmus Dahlstedt

Theme by Anders NorenUp ↑