
I samband med årsdagen av mordet, den 26 mars, utdelades för tredje gången ”Ryggraden” – civilkuragepriset till minne från Fredrik Andersson. Årets mottagare blev författaren Lena Andersson.
Tack för gåvor till minnesfonden.
Länkar till minnesfondens hemsida och filmen från prisutdelningen nedan.
https://fredrikdanderssonsminnesfond.se


Läkaren Gösta Claesson vill se de oskyldigt dömda läkarna i da Costa-fallet upprättade.
Den som önskar förstå hur justitiemordet kunde begås bör lyssna på min intervju med journalisten Per Lindeberg.
Länkar till DN-insändaren och podden nedan.
https://www.dn.se/insandare/hog-tid-att-erkanna-justitiemord-pa-lakare-och-obducent/
https://soundcloud.com/user-513216412/avsnitt-68-per-lindeberg
https://open.spotify.com/episode/7AfuUFSq7DVP380OwQ51Jt?si=e6081a1a449246c4

Per Lindeberg rönte stor uppmärksamhet när hans bok om Catrine da Costa-fallet kom ut 1999. Lindeberg prisades för ”Döden är en man” med Guldspaden, men blev också kritiserad och smutskastad av den offentlighet som hellre såg att justitiemordet förblev ouppklarat.
Ars longa, vita brevis. Få har emellertid levt längre i sin konstfärdighet än Carl-Göran Ekerwald. Han föddes den 30 december 1923 – samma dag som Sara Lidman. De två höll kontakten genom livet, fram till Saras död i juni 2004. Då hade Carl-Göran drygt två decennier kvar av sitt liv. I sin barndom lyssnade gossen från Offerdal på ett torgmöte till Arvid Lindman. Det hände att han i Östersund åt frukost tillsammans med Nils Mesterton, den militär som gav order om eld i Ådalen 1931. Vid andra världskrigets början hade ynglingen blivit man.
Vi träffades första gången i mars 2024. Då intervjuade jag Carl-Göran, med anledning av utgivningen av hans bok ”Fördelen med att bli gammal”. Det var en häpnadsväckande vital hundraåring som tog emot mig med öppna armar i den röda stugan i Lagga utanför Uppsala. Inspirerade av Lars Norén drack vi Limoncello i vårsolen.
Redan vid denna tidpunkt var Carl-Göran Ekerwald på ett sätt färdiglevd. ”Fördelen med att bli gammal är att inte ha någon framtid” konstaterade han lakoniskt. Han hade fått en försmak av döden inte långt tidigare, i samband med en föreläsning och ett därpå följande besök på Danderyds sjukhus. ”Döden smakar illa” kunde han bekräfta. Tumören på tjocktarmen var ett mindre problem än den försämrade hörseln och den sviktande orken.
Tankeskärpan fanns där alltjämt liksom humorn. Andningsbesvären behandlade han med läsning av Rumi och Attar – naturligtvis på persiska. Carl-Göran översatte även från engelska, tyska och franska. Av alla sina översättningar var han mest nöjd med Swedenborgs ”Memorabilier”. ”Swedenborgs latin är så föredömligt lättfattligt” löd det ödmjuka omdömet.
Vid sänggåendet hade Carl-Göran för vana att lägga upp den högra foten på det vänstra knät. Efter en stund bytte han fot och knä. En gärd av tacksamhet mot de fötter som tjänat honom så väl under så många år. Han gick ofta upp mitt i natten för att kontrollera ett citat.
Shakespeare, Voltaire, Goethe, Horatius, Diderot och Nietzsche är några av de författare vars liv Carl-Göran Ekerwald har tecknat. Sin lärdom till trots gav han aldrig uttryck för någon snobbism. Han såg svårigheten i enkelheten. Varje gång vi möttes bad han mig sjunga Harriet Löwenhjelms ”Beatrice-Aurore”. När jag kom till lindallén och de gula våta bladen fällde han som regel en tår.
”Känner du dig älskad?” minns jag att jag frågade Carl-Göran i slutet av intervjun den där marsdagen i Lagga 2024. ”Jag försöker att inte ställa den frågan” blev svaret från den självrannsakande herr Ekerwald som hellre ville hålla reda på sina dåliga sidor. ”Man får inte undvika det bittra” fastslog han och tog en klunk av det söta vinet. Jag har svårt att tänka mig en mer älskvärd person.
(Jag bifogar ett brev som Carl-Göran hade vänligheten att skicka till mig efter att ha läst min diktsamling ”Hemmahörande”. Jag länkar också till den poddintervju jag gjorde med Carl-Göran i mars 2024.)
https://soundcloud.com/user-513216412/avsnitt-59-carl-goran-ekerwald
https://open.spotify.com/episode/6w9FzuYZNrioXxv13hHCeV?si=LgYIdA1-QNSHvvNkjpbcSQ


”Då vann vi över terrorn” yttrade Olle Burell, kommunfullmäktiges ordförande i Stockholm, när minnesmärket idag avtäcktes. En kontrafaktisk, hårresande utsaga på årsdagen av en terrorattack.
Sammanblandningen av känslor verkar fortfarande vara ett problem i Sverige. Jag återpublicerar här den text jag skrev några dagar efter attentatet på Drottninggatan 2017.
https://rasmusdahlstedt.se/lamentation-over-en-forfelad-manifestation/

Foto: Frankie Fouganthin
Tonsättaren Fredrik Sixten gör idag ett av sina sällsynta besök i Sverige. I Tomaskyrkan dirigerar han kl. 18 sin egenkomponerade ”En svensk Markuspassion”.
Jag kommer att signera min biografi över herr Sixten efter konserten.
Välkommen till Västerås!
https://www.svenskakyrkan.se/kalender?eventId=523d90d084434f8e8b1787a1a56fa586



Dan Josefsson gästar ”Veckan med Camilla och Leif GW” i SVT. Teorier om bortträngda minnen kom att påverka utgången i både Catrine da Costa-fallet och Thomas Quick-fallet.
Med anledning Dan Josefssons dokumentärfilmsserie ”Det svenska styckmordet – berättelsen om Catrine da Costa, allmänläkaren och obducenten” intervjuade jag honom.
Se och lyssna gärna på programmen. Länkar nedan:
https://soundcloud.com/user-513216412/avsnitt-66-dan-josefsson
https://open.spotify.com/episode/23or8W8MAKJvisZTXAhaWp?si=Ax1k2wnUQTWMIUxpwpTB9A



Det är idag på dagen tre år sedan Fredrik Andersson avled, till följd av de skottskador han ådrog sig på Delta Gym på Hälsingegatan den 28 mars 2022.
Författaren Lena Andersson mottog vid ceremonin den 26 mars ”Ryggraden” – civilkuragepriset till minne av Fredrik Andersson. Tack till gästtalaren Lars Trägårdh och gitarristen David Härenstam för medverkan.
Nedan länk till filmen från ceremonin. Tack Fredrik Andersson och Mårten Levin för kamera- och ljudarbete.
”Ryggraden” delades i år ut för tredje gången. Vi hoppas att priset under lång tid framåt kan inspirera människor till oegennytta och mod. För att vi – även i framtiden – ska ha möjlighet att belöna förtjänta gärningar är vi beroende av medborgarnas generositet.
Tack för din gåva till minnesfonden. Länk till fondens hemsida och donationsuppgifter nedan.
https://fredrikdanderssonsminnesfond.se


Civilkuragepriset ”Ryggraden” till minne av Fredrik Andersson tilldelades idag författaren Lena Andersson
”som med språklig precision, polemiskt mod och okuvlig sanningslidelse går till storms mot det dunkelt tänkta och skänker hopp om ett offentligt samtal värt namnet”.
Tack till gästtalaren Lars Trägårdh och gitarristen David Härenstam som förgyllde ceremonin.

Foto: Mårten Levin
”Med vilken lätthet, ackuratess, esprit och bildning skriver du inte dina dagsverser! Jag blir och är imponerad!”
Matti Hirvonen
Beställ boken via länken.
https://rasmusdahlstedt.se/shop/produkt/bok-vers-med-tanke-pa-refrangen/

Thomas Allgén blev ofrivilligt en av huvudaktörerna i Catrine da Costa-fallet, en av efterkrigstidens största rättsskandaler. Tingsrätten friade Allgén för mord men skrev samtidigt in i domskälen att det var ställt utom allt rimligt tvivel att Allgén och den så kallade obducenten Teet Härm styckat da Costas kropp. De båda läkarna förlorade sina legitimationer och sin möjlighet till försörjning. Thomas Allgéns före detta fru kom att bli ett av processens huvudvittnen. De ord hon lade i munnen på den gemensamma dottern blev efterhand till en berättelse. Barnets berättelse utgjorde slutligen en stor del av bevisningen i fallet. Thomas Allgén har inte träffat sin dotter sedan 1985.
Det trojanska kriget har pågått länge. Daniel Karlsson Thörnros var inte född när det började. Den som intresserar sig för kampen mellan trojaner och greker, mellan Hektor och Akilles, samt för Odysseus irrfärder på väg hem från striderna kan lyssna på mina inläsningar av Iliaden och Odysséen. Länkar till ljudböckerna nedan.
https://www.bokforlagetaugusti.se/bocker/iliaden
https://www.bokforlagetaugusti.se/bocker/odysseen
https://www.adlibris.com/se/ljudbok/iliaden-9789185301256
https://www.adlibris.com/se/ljudbok/odysseen-9789185301393



Idag den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Dagen till ära skulle jag vilja hylla tre av de stridbaraste kvinnorna jag vet.
Bitte Assarmo, Helene Bergman och Josefin Utas ger goda svar på kvinnofrågorna och bidrar med omistliga perspektiv på jämställdhet.
Helene och Josefin har jag haft även haft glädjen att samtala med i min podd. Jag länkar även till dessa poddavsnitt.
Läs, lyssna och låt dig lyftas!
https://detgodasamhallet.com/2025/03/08/bitte-assarmo-kvinnodagen-har-fatt-ny-aktualitet/
https://karringbloggen.se/tack-och-lov-feministiskt-intiativ-haller-pa-att-do-ut/
https://josefinutas.wordpress.com/2020/08/16/viktigt-att-motverka-slojbarande-i-sverige/

Jag ska erkänna att jag inte är så förtjust i reklam. En bra produkt säljer sig väl själv? En värdefull tjänst likaså? Den hängivna människan arbetar hårt i sitt anletes svett. Om kunden behagas låter denne djungeltrumman gå. Där har ni min hållning. Om vi prompt ska tillåta reklam är det rimligt att blicka tillbaka på reklamens storhetstid, då trevliga affischer med uppbyggliga budskap prydde det offentliga rummet: ”Tag det rätta – tag Cloetta!”
Den rörliga bildens intåg på reklamarenan medförde inget gott. De försåtliga reklamarna var inte sena att utnyttja de subliminala effekterna av marknadsföringsbudskap. I denna nya perceptiva kontext omvandlar de den intuitiva motviljan mot en chipsfabrikör som på bästa sändningstid skryter om sin närodlade potatis till en positiv känsla. Vi hör plötsligt potatishandlarens förtroendeingivande skånska. Vi ser hans bruna, gröna fingrar som inte räds skit under naglarna. Vi känner doften av jord. Den strävsamme bondens blodsmak i munnen blir också vår. Konsumentens medvetna obehag av att för fjärde gången på femton minuter under favoritfotbollsmatchen exponeras för diskmedelsreklam balanseras av en subliminal njutning. Vårt omedvetna har redan hunnit lagra bilder av skinande disk i ett glänsande kök, genom vilket går en fläkt av citron. Vi upplever att vi, utrustade med rätt diskutensilier, kan bli lika vackra, välklädda och vittandade som modellerna på köksön. Den vredgade supportern omtolkar paradoxalt nog vid ett godtyckligt inköp den enfaldiga reklamen. Ett tu tre lever minnet av diskmedelsföretagets företrädesrika företrädare i teverutan. Hoppet vaknar vid åsynen av en välkammad butikssäljare med effektiva, miljövänliga och skonsamma brustabletter i en färgglad låda.
Reklamfilmsbranschen svämmar de närmaste åren över alla bräddar. Sedan millennieskiftet gör ICA reklam för sina produkter i televisionen. Filmprojektet bara pågår. Det rör sig om en kampanj utan slut. Jag har förstått att många tittare uppskattar ICA-Stig och de övriga karaktärerna, som vi får följa i med- och motgång, genom midsommarvakor och julstress, räkfrossor och pepparkaksbak. Skådespelare kommer och går, men ICA-reklamen består. Efter två decennier kan marknadspenetrationen förväntas vara god. Vid det här laget har så gott som varje svensk fått en skymt av Björn Kjellman i vit kavaj i någon av Let’s Dance-pauserna. Sannolikt har varumärket ICA i någon mening stärkts. Livsmedelskoncernen tar väl tillvara sin first mover advantage.
Ett marknadsföringsinitiativ av senare datum är SBAB:s kortfilmer. Bolåneinstitutet har uppenbarligen hämtat inspiration från ICA-reklamen. Det finns stora likheter mellan koncepten. Båda företagen knyter förhoppningar till ett antal kändisars förmåga att roa och sprida god stämning. SBAB vill få oss att inse att boendeekonomi är jättekul. Teorin verifieras med hjälp av ett glatt gäng bestående av bland andra Nour El Refai, Björn Gustafsson, Erik Haag och Kalle Moraeus. Kändisarna spelar förhöjda versioner av sig själva i tokroliga situationer. Det slår gnistor om spelet mellan den skälmaktige Björn Gustafsson och den undergivne Erik Haag. Nour El Refai har härlig pondus och bett i repliken. En höjdpunkt i serien är Kalle Moraeus som åttabarnsmor i tantperuk och blommig klänning. ”Jag är tokig i karlar” bekänner han. När skrattfesten är över och eftertankens kranka blekhet sänker sig väcks frågorna: Vem efterfrågar dessa filmer? Vad är det för fel med att fokusera på kärnverksamheten? Vad har SBAB:s satsning kostat under de åtta år som filmerna producerats?
Jag inser att de estetiska och moraliska argumenten kanske inte biter. Den moraliska bankrutten har ju trots allt varit ett faktum i två decennier. Låt oss därför fokusera på det materiella. Vad sägs om en svensk motsvarighet till amerikanernas DOGE? SBAB Bank AB är trots allt ett av staten helägt bolag. Affärsidén borde väl vara att tillhandahålla bolån. Nog har detta företag starkare behov av ekonomer, statistiker och programmerare än av reklammakare med guldäggsambitioner och kändisar? De flesta kunder skulle troligen hellre se en räntesänkning än ännu en överflödig reklamfilm. El Refai, Gustafsson, Haag, Moraeus och filmproducenterna skrattar hela vägen till banken. Vi andra kan skatta oss lyckliga, tills topplånet blir för dyrt och topplocket flyger.




Vinden är som hårdast i kvarteren kring Vintertullstorget. Stormen har sitt epicentrum på Katarina Bangata 77. På Orionteatern gör Peter Oskarson, Mika Oskarson Kindstrand och Arabella Lyons underverk i underjorden.
Trotsa vädrets makter – gå dit och titta!
Biljett bokas via länken nedan. Spelas 26 februari – 16 mars.
Håll i hatten!
https://orionteatern.se/scen/stormen
https://www.svd.se/a/eMvgj9/recension-stormen-pa-orionteatern-i-regi-av-peter-oskarson
https://www.svd.se/a/vgb1rV/peter-oskarson-regisserar-stormen-pa-orionteatern-med-dockor

Få lyckas idag välja rätt preposition. Felaktigt användande av pronomen orsakar enorma skador.
https://www.dagensps.se/motor/audi-skrotar-genus-spraket-ingen-fattade-vad-vi-menade/
Öka förståelsen för språkförbistringen – köp min mugg!
https://rasmusdahlstedt.se/shop/produkt/manadens-mugg-april-2021/


Välkommen in i Annelis gemytliga butik vid Mariatorget. Den som inte förmår ta sig till Stockholm kan beställa boken i den välsorterade webshopen. Länk nedan.
https://rasmusdahlstedt.se/shop/produkt/bok-vers-med-tanke-pa-refrangen/

Glädjande nog kan Laholmsborna nu inhandla min och Magnus Möllerstedts bok i den välsorterade bokhandeln vid kullerstenstorget.
Utbölingar får hålla tillgodo med webbutiken. Länk nedan!
https://rasmusdahlstedt.se/shop/produkt/bok-vers-med-tanke-pa-refrangen/

Nu höjs kraven på upprättelse för läkarna i da Costa-fallet. Lyssna på min intervju med Dan Josefsson, som är aktuell med dokumentärfilmsserien ”Det svenska styckmordet – berättelsen om Catrine da Costa, allmänläkaren och obducenten”.
Länkar nedan:
https://soundcloud.com/user-513216412/avsnitt-66-dan-josefsson
https://open.spotify.com/episode/23or8W8MAKJvisZTXAhaWp?si=f13c313e9d3244b8

Fram till och med måndagen den 10 februari kl 24.00 kan man föreslå mottagare av civilkuragepriset till minne av Fredrik D Andersson.
Priset delas ut på årsdagen av mordet, den 28 mars kl. 13.00, på Klara östra kyrkogata 8 i Stockholm.
På bilden syns förra årets mottagare av priset, polisen Carl-Fredrik Jerrhage, utrikesminister Maria Malmer Stenergard, nationalekonomiprofessorn Magnus Henreksson och violinisten Christian Svarfar.
Välkommen att närvara vid ceremonin.
Tack för stöd till minnesfonden. Länk nedan:
https://fredrikdanderssonsminnesfond.se

Den som intresserar sig för ”Vers med tanke på refrängen” kan köpa boken via länken:
https://rasmusdahlstedt.se/shop/produkt/bok-vers-med-tanke-pa-refrangen/


Länkar till min text om Victor Malms skamlösa utnyttjande av minnesdagen av massakern på Charlie Hebdo.
Läkarförbundet uppmanar till granskning av da Costa-fallet. Kan man hoppas på att läkarna återfår sina legitimationer och att deras anseende upprättas?
Lyssna gärna på min intervju med Dan Josefsson, som just nu är aktuell med ”Det svenska styckmordet – berättelsen om Catrine da Costa, allmänläkaren och obducenten.
Länk till artikeln, filmerna och podden nedan.
https://www.svtplay.se/dokument-inifran-det-svenska-styckmordet
Advokaten Martin Agell gör i Dagens Juridik en initierad genomgång av Catrine da Costa-fallet, en av de största rättsskandalerna i modern tid.
Lyssna gärna på min intervju med journalisten Dan Josefsson, som just nu är aktuell med dokumentärfilmsserien ”Det svenska styckmordet – berättelsen om Catrine da Costa, allmänläkaren och obducenten”. Filmerna kan ses på SVT Play. Länkar till dessa samt till artikeln och intervjun nedan.
https://www.svtplay.se/dokument-inifran-det-svenska-styckmordet
https://www.dagensjuridik.se/opinion/da-costa-fallet-konsten-att-bega-och-uppratthalla-justitiemord/
Dan Josefsson har tilldelats Stora journalistpriset tre gånger och Guldspaden vid lika många tillfällen. Hans bok ”Mannen som slutade ljuga: berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick” kom ut 2013. Fyra år senare rönte han stor uppmärksamhet med dokumentärserien ”Fallet Kevin”. Nu är han och medproducenten Johannes Hallbom aktuella med ”Det svenska styckmordet”, en ny dokumentärfilmsserie på SVT om ett annat unikt rättsfall, fallet Catrine da Costa.
Igår damp följande meddelande ner i min mailkorg:
”Hej Rasmus,
tack för din/er bok med dagsvers! Jag har roligt åt den och läser högt för Anita. Det går lika bra i år.
Varma Uppsalahälsningar,
Leif”
Boken Leif läser högt ur och skrattar åt är min och Magnus Möllerstedts ”Vers med tanke på refrängen”. Den kan köpas via länken nedan.
Mycket nöje!

Malmö-filosofen Edwin Klint Bywater betonar i dagens artikel behovet av tvärvetenskapliga möjligheter på universitetsområdet.
https://alltid.substack.com/p/for-en-lardomsstad-som-haller-ihop

Advokaten Johan Eriksson valdes för elfte året i rad till ”Advokaternas advokat”. Branschen har enligt Eriksson aldrig upplevt en allvarligare kris.
På scenen kommer man hur som helst att kunna se advokaten ett tag till. Vårens och höstens turné håller på att ta form.
Finns det på den ort där du bor en teaterförening, ett kulturhus, en skola, ett universitet, ett företag eller en stadsteater som skulle vilja arrangera ”Djävulens advokat – bortom rimligt tvivel” är du välkommen att höra av dig på
info@spektakelmakaren.se
Länk till artikeln, mer information om pjäsen, trailer och recensioner nedan.
https://spektakelmakaren.se/djavulens-advokat/




I en intervju med Dagens Media säger Victor Malm att ”Charlie Hebdo bad om förslag av oss och fick ett antal politiska ämnen relaterade till makt som de kunde välja mellan”.
Vilken ordalydelse valde Expressen i samband med satirbeställningen av Charlie Hebdo? Läsarna vill ha mer kött på benen. Den publicistiska trovärdigheten står på spel.




Follow Rasmus on