Fredrik Andersson såg julen som barnens och samvarons högtid. Han var en sjusärdeles julpappa vars julstress satte in redan i oktober, när planeringen av adventskalendern påbörjades. Innebörden av lucköppning var i den anderssonska stugan en annan. Varje morgon i december möttes barnen av nya presenter. Det var julafton varje dag.

På själva julafton överträffades de tidigare jularna. Bredvid det dignande julbordet stod granen grön, grann och upplyst. Inga elräkningar kunde stoppa den entusiastiske Fredrik från att höja julstämningen. På kvällen kom en påtagligt vältränad tomte med karaktäristiskt skägg och vänliga ögon på besök för att dela ut julklapparna.

Den 30 mars 2023 utdelas för första gången civilkuragepriset till minne av Fredrik Andersson. Om du vill skänka en gåva till minnesfonden är vi tacksamma. Ondskan får inte triumfera. Det meningslösa våldet får inte decimera fler familjer. Blicken får inte slockna i de tindrande barnaögonen. I vissa hem drabbar insikten hårdare än i andra.

Jultomten är död.

https://fredrikdanderssonsminnesfond.se