Rasmus Dahlstedt

Actor - Writer - Director

Man kan undra hur torsdagssittningen på Gyldene Freden framskrider. Fortsätter kriget inom Akademien med pajkastning eller inmundigas pastejerna med gott bordskick så att högtidsdräkterna slipper bli solkiga?

Det gäller att välja rätt kvadrant på åsiktstorget.

Kan det finnas metoodbrister™ i rapporten?

https://www.dn.se/kultur-noje/sa-ska-svensk-scenkonst-komma-till-ratta-med-sexuella-trakasserier/

Om det blir svårt att rekrytera kompetenta personer till Akademien kan man väl under en övergångsperiod tänka sig att en ledamot sitter på två stolar?

Efter Stormaktstidens slut 1718 kom Frihetstiden. Om den humanitära stormaktstiden tog slut jämnt trehundra år senare, i nådens år 2018, skulle man kunna beundra talmagin i detta faktum. För att sedan konstatera att Ofrihetstiden troligen stundade.

Stålullen i ståltullen.

Om Nathan Söderblom blev varse att hans professur i Uppsala idag innehas av Mattias Gardell, hur hade det påverkat hans sömn under kyrkohällen?

http://setav.org/en/assets/uploads/2018/04/EIR_2017.pdf

I dagens “Antipodden” samtalar jag med skådespelaren och f.d. Dramatenchefen Jan-Olof Strandberg.

Likheten mellan Stridsberg och Strindberg (utöver namnlikheten): Ett komplicerat förhållande till Svenska Akademien.

Vi ska inte ha någon gräddfil.

Nu när Peter Englund har lämnat Akademien kan han ägna mer tid åt att skriva en samtidshistorisk roman. Den skulle kunna heta ”Ofredandeår”.

En del uttrycker sitt missnöje med utvecklingen i Ungern. Andra vädrar sitt ogillande av situationen i Polen. De senare lider sannolikt av Polenallergi. Aversionen i det förra fallet tycks vara relativt årstidsobunden. Där rör det sig nog om idiosynkrasi.

https://www.dn.se/kultur-noje/johan-croneman-glom-inte-att-det-var-folkets-tysta-samtycke-som-gjorde-nazismens-mojlig/

På alla scener ska det ställas till med scener. Uppträdande blir uppträde.

Putslustig.

I dagens “Antipodden” gästas jag och Paul Pascalau av serietecknaren Kalle Strokirk.

Tänk om Svenska Akademien för att kunna hålla kvar sina ledamöter måste övergå till elektriska stolar.

Att i Svenska Akademien välja in en illitterat person vore progressivt.

Belinda Olsson lajvar Opinion.

Det finns en administrationsavdelning på DN. Och en Trump-administration.

Fråga: Lund?

https://www.expressen.se/kvallsposten/minderarig-flicka-utsatt-for-valdtaktsforsok-vid-kyrkogard/?utm_campaign=social_sharing&utm_medium=link&utm_source=facebook

Årsdagen av terrorattacken i Stockholm närmar sig. Jag konstaterar förhoppningsfullt att åtminstone några ägnar sig åt IS-jakt.

Annandag i FN.

I morgon är en Annandag.

Pelle Karlsson anordnar audition.

Är mysteriespelet för galleriet? Passionen tycks saknas. Och vinnare.

Gift med barn.

Sofia Nerbrands magiska orealism.

Viktigare än att behålla borgfreden förefaller vara att undvika borgarkrig. Ska vi verkligen avbörda oss möjligheten att dra upp vindbryggan? Om Nerbrand får råda är vi alla snart ”ingenstansare”.

Våra politiker verkar gilla konceptet Pay it forward.

Hundhierarki

Djurstrukturernas tvingande makt blir inte tydligare än på Fältöversten en eftermiddag i mars. Den vita hunden tar på ett självklart sätt plats på marmorgolvet utanför delikatessbutiken medan den rasifierade hunden tvingas hålla sig på mattan i Apotekets entré.

Skulle jag göra en ögonoperation såg jag gärna en optimist som ortoptist.

Dialog på snabbmatsrestaurangen: Ostburgaren: ”Du suger.” Sugröret: ”Fett.”

ANTIPODDEN – för ett diametralt samtal. Gäst i premiäravsnittet Josefin Utas från Medborgerlig Samling (MED). Tack även till bisittaren Paul Pascalau./Er radioomakare™ i en alltmer klimathotad nyeter.

Kulturhuset, the gift that keeps on giving. Utställningen pågår till den 8 april. Missa inte! ”Vad är en schysst kille egentligen?”

http://kulturhusetstadsteatern.se/KonstDesign/Evenemang/2018/Schyssta-Killar/

Arne Ljungqvist har bekämpat idrottsfusk i 45 år och är dessutom professor i medicin. Har han dåligt ansiktsminne? I det här laget borde han väl annars kunna allt om dopaminer?

Rakhmat Akilovs försvarare heter Johan Eriksson. Är det han som är djävulens advokat?

https://www.etc.se/kultur-noje/akilov-kommer-inte-ge-oss-ett-svar

Bardval.

Man ska komma ihåg att Vivalla alltid har varit en farlig plats. Redan på 1600-talet satte Lars Wivallius, bördig från orten, skräck i lokalbefolkningen med sina äventyr och sitt processraseri.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7l4eEw/skenavrattning-vid-misslyckat-ran-i-vivalla

Lagom var länge sen, tryggheten är borta och fikar gör man hos polisen. Frågorna man ställer sig: Vilka är de som jobbar på Riksbyggen? Och var bor de?

Frisim har jag hört om tidigare. Tvångsbad var något nytt.

Majoriteten bör anpassa sig till minaretsamhället.

Statens chokladkaka är liten och smaskig. Det måste man komma ihåg när man dömer den som knaprat i sig godsaken. Jag tycker att vi bör mona om Sahlin.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/p64agV/kronofogdens-beslut-mater-ut-mona-sahlins-statsradspension

Upprorskvinna och uppropskvinna.

Upprorsman och uppropsman.

Eftersom Pisa ligger i Italien och italienarna röstade fel i senaste valet och därför måste vara outbildade borde väl de svenska elevernas dåliga Pisa-resultat kunna vändas till något positivt?

https://www.dn.se/nyheter/sverige/fakta-i-fragan-hur-bra-ar-den-svenska-skolan/

Det är skillnad på folk och folk. Danskarna verkar roligare.

https://www.facebook.com/dr2tv/videos/907247729453214/?hc_ref=ART64PVWVxMRb4bCoegv76IJqbbGaJbrZk7hMVCKsGavjObqu7gFt5SknnGvJtTyxNo&pnref=story

Balsam för själen? Eller för den vita kroppen?

http://www.norstedts.se/nyheter/182982–jag-tanker-att-alla-romaner-ar-politiska-aven-om-bara-vissa-kodas-som-det-

Svårt att matcha Athena Farrokzhads politiska poesi men jag gjorde ett försök.

Amiralen Ankarlund.
Tog för många ankarbarn.
Farkost blev till flarn.
Skutan gick på grund.
Utanför Fårösund.

Önskar Kristina Lindquist att vi bryter förbindelsen mellan språket och världen, mellan det betecknande och det som betecknas? Problemet med nyspråket är att det inte gör världen bättre, bara otydligare. Att kalla en terrorist för kämpe transformerar inte hen till något ofarligare än en potentiell mördare. Låt språket sköta sitt, så kan empatin ta vid därefter.

Jag skulle vilja bli begravd i kista. Inte levande eller i Husby.

Starta livbolag eller bli begravningsentreprenör?

Skillnaden mellan Donald Tusk och Donald Trump. Den förre vill inte ha en mur.

Vill Jan Björklund att folket ska gå i elitskolor? Vid nästa namnbyte kanske Adliberalerna ska övervägas.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bjorklund-l-vill-andra-sin-egen-laroplan

Varför är kändisarna så okända nuförtiden? Har stjärnorna slocknat?

Vad är det Nina Persson riskerar här? Kan tänka mig farligare strategier. Snarare är det väl så att hon kan ställa ut ballerinaskorna.

https://www.dn.se/arkiv/lordag/sa-vacktes-nina-perssons-politiska-kall/

Det finns en del bevingade schlagertextrader. Som inte flyger.

https://www.svd.se/kanner-du-igen-schlagerraderna-som-fatt-vingar

Hanna Fahl är en av DN:s främsta identitetspolitiska kommentatorer™. Borde hon inte glädja sig åt att den inte oviktiga recensionsfunktionen på tidningen i alla fall har rätt bekvinning? ”Ska det va ska det va 100, minst 100%”

Vad innebär egentligen en röst på Socialdemokraterna och Centerpartiet? När partipiskan nästa gång viner över de otrogna och osolidariska, vilka spöstraff kan då förväntas?

http://helenaedlund.se/socialdemokraternas-islamistiska-draksadd/

Att diskutera avspänning med Kim Jong Un måste innebära en del anspänning. I likhet med tidstjuvarna i Momo eller Kampen om Tiden verkar nordkoreanen vara av uppfattningen att det går att köpa tid.

Ylva Snöfrid serverar korv på kvinnodagen. Konstnärinnan utgår från ”munnen som grotta och ögat som blick”. Är det den manliga blicken som smygtittar fram, även ur det kvinnliga ögat? En dag som denna vill jag inte tänka på de förhärskande mansnormerna utan istället klargöra att jag är för jämställdhet, inte bara mellan män och kvinnor utan även mellan häxor och troll.

Fick kalla fötter.

Håller huvudet kallt.

Kvalitetsjournalistik måste få kosta

DN:s bevakning av det italienska valet förtjänar ytterligare uppmärksamhet. Även Maria Schottenius adjektivanvändning bör sättas under lupp. Varför kom Emma Bonino inte in i det italienska parlamentet? De förklaringar Schottenius ger är: Att Italien är nationalistiskt. Att de framgångsrika partierna är främlingsfientliga. Att valet var kaosigt. I en sådan miljö får den anständiga politikern svårt att hävda sig. Ett tips till Schottenius kan vara att ett tag framöver undvika dessa sedan länge till följd av överutnyttjande oanvändbara egenskapsord. Den här texten är inte så lite försåtlig. Man skulle kunna hävda att den närmar sig det oanständiga. Vad bör man då som läsare betala för denna kvalitetsjournalistik? Inte många nickel.

Är italienarna dumma eller läser de inte DN? Gunnar Jönsson förstår nog att för en del människor är detta valresultat en dröm. Många fler uppfattar att det bäst kan hantera deras verklighet. Motviljan mot folkviljan är stark. Bland de så kallade demokraterna.

Om Centerpartiet efter valet i höst får makten i Stockholm lär personer med alkohol- och drogproblem hamna på Sharia Pol.

Identifierar sig vargavintern som vårkatt? Är det den ”globala nedkylningen” vi nu upplever? Klimatet för att diskutera klimatet förefaller permafrostigt.

Trampmina och Trump-Mina. Vilka riskområden? Vilken sprängverkan?

Befinner vi oss inte sedan länge nära den absoluta nollpunkten?

https://www.dn.se/nyheter/politik/maria-ferm-iskylan-har-trangt-in-i-den-politiska-debatten/

Inför söndagens val är det många italienare som undrar var på den politiska La-Scalan man hamnar. Parkett eller femte raden?

Det dunkelt tänkta mot en gräll fond.

Denna föreställning är just nu ute på Riksteaterturné. Måste erkänna att jag inte fattar. Och undrar när det ges utrymme för motjuck.

https://www.riksteatern.se/forestallningar/fatta-med-cleo-och-juck/

Det som inte nämns. För att ingen nänns.

Brunnsvikens is en söndag i februari. Svårsmält.

Verdis Aida på Operan. Repliken ”Hjälp honom Isis” klingar olycksbådande. Som helhet en fin audiovisuell upplevelse.

Komma på grön kvist.

Sara Abdollahi gör en distinktion mellan provokation och mod. Den estetiska verkhöjden uppnås när konstnären undersöker en smärtpunkt. I fallet Charlie Hebdo fanns det till slut många smärtpunkter? För obducenten att undersöka. Kanske att man där kan tala om ”retroaktiv konst”?

Snarare handlar det om en kontrarevolution mot en pågående kulturrevolution. Undrar vad generaldirektören menar med fri och obunden kultur. Föreslår kontroll av armlängderna på myndigheterna.

Hippologprogrammet på Strömsholm planerar till hösten en kurs i kritiska vithästsstudier. För att inte förväxlas med den snarlika utbildningen på Södertörn står det “Skimmelstudier” i kurskatalogen.

Politiken bör inte bara sträva efter att utjämna livschanser. Även dödschanserna kan behöva egaliseras. Om detta initiativ uppfattas som alltför lugubert, kanske Semifinalpartiet eller Försök- och Finalpartiet kan väcka mer anklang.

Fjärilen på Hagamannen.

Per Svensson expanderar verksamheten. Idag debuterar han i DN som teaterkritiker. Och inleder, sin vana trogen, med att gå på trolljakt.

Bengt Ohlsson om läget i nationen. Som liknar en totalitär stat.

https://www.dn.se/kultur-noje/bengt-ohlsson-vad-far-man-egentligen-saga-nu-for-tiden/

Undrar om inte de harmlösa journalisterna skrämmer mig mer än de “farliga terroristerna”. De senare vet man ju i alla fall var man har. Ute i samhället.

Babar och barbar.

I Opinion Live diskuteras jihadismen i Göteborg. ”Vi är på den bollen”, säger Ann-Sofie Hermansson. Ibland handlar det om ”snabba puckar” i politiken. Kanske skulle socialdemokraten vara lite försiktig med sitt bildspråk. Ty i förorten skjuts inte med lösa skott.

From F to F sharp?

Ny Che fredaktör i tidningskriget?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/J1r16m/anders-lindberg-blir-ny-politisk-chefredaktor-pa-aftonbladet

Med tanke på börsoron, är en rasifierad måndag nära förestående?

Nu när de svenska curlingföräldrarna är med i OS i Sydkorea, vem skjutsar deras barn?

https://www.dn.se/sport/enkel-svensk-oppningsseger-for-curlingdamerna/

Ser polisledningen Peter Springare som ett bondeoffer?

Det är ändå tur att göteborgarna bränner sina bilar och inte sina broar.

Johan Hilton nämner inte det allvarligaste med historicismen. Att den, i likhet med historien, favoriserar cis-män.

Men klasshatsperspektiven har väl blivit fler?

https://www.dn.se/arkiv/kultur/johan-croneman-vi-borde-skammas-over-att-det-ar-tabu-att-tala-om-klass-i-tv/

Även om Syster Sol satsar på tunna skivor har jag svårt att se hur detta kan bli annat än en binäring.

https://www.dn.se/kultur-noje/skivbolag-ger-enbart-ut-kvinnor-och-icke-binara/

Hos förstklassige fotografen Niklas Palmklint är ordet fritt. Jag tog solbulle.

Björn Wiman håller söndagsskola. Det blir, inte helt oväntat, en straffpredikan.

Om Melodifestivalen är en del av vårt kulturarv kanske vi ska göra oss urarva.

“Fröjdoms nu alla, minst hundratusen Kalla”

https://open.spotify.com/track/39NRsYHvqQIbRvB8inaX7O

Trodde efter Eliassons tillträde att ett namnbyte skulle räcka. Till “Myndigheten för samhällsskyddslöshet”. Jag hade fel. Det krävs en omyndighetsförklaring. Gode hen bör utses snarast.

https://www.expressen.se/nyheter/akesson-jamstalls-med-nazister-i-myndighetsfilm/?social=fb&utm_campaign=social_sharing&utm_medium=link&utm_source=facebook

Annie Lööf på Folk och Kultur i Eskilstuna. ”Jag var på Säffleoperan. Och såg musikalen Annie.”

Tänk om man vore en ekorre. Då skulle Nina Åkestam kanske inte kräva att man tog ansvar för sin svans.

« Older posts

© 2018 Rasmus Dahlstedt

Theme by Anders NorenUp ↑